Bogoljub Karić: Siromašna prošlost, bogata sadašnjost

Kada ljudi u Srbiji čuju ime “Bogoljub Karić”, verovatno im na pamet padaju reči kao što su “bogat”, “biznismen” i “političar”. Međutim, Bogoljub ima mnogo više od ovog profesionalnog uspeha i njegova neto imovina vredi na milijarde dolara, jer je trenutno poznati čovek zapravo imao vrlo skromne početke. Da pogledamo odakle je Bogoljub potekao i kako je stigao tamo gde je danas.

Bogoljub je rođen 17. januara 1954. godine na Kosmetu, preciznije u Peći. Završio je školovanje u Peći i diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini. Zatim je magistrirao u oblasti organizacije i razvoja male privrede na niškom Ekonomskom fakultetu. Visokoobrazovani političar i biznismen je višejezičan, govori albanski, ruski i engleski.

Međutim, kada je bio mlad, njegova porodica je bila veoma siromašna. Međutim, njegova porodica je uspela da zaradi novac na svadbama, i tim novcem su mogli da priušte sebi hleb. Naravno, Bogoljub je naučio da svira instrument – konkretno, harmoniku – a trenutno zna da svira i gitaru. U svojim mlađim godinama, Bogoljub je iskoristio svoje muzičke sposobnosti tako što je nastupao sa svojom braćom i sestrama u okviru grupe Blue Star.

Ipak, Bogoljub je ubrzo prodao svoje instrumente za radioničke alate, koje je koristio za izradu privezaka i bedževa. On i njegova braća su konačno formirali prvi privatni biznis u Jugoslaviji – fabriku koja proizvodi poljoprivredne alate. Danas, Bogoljub – koji je bio najmlađi sin njegovih roditelja – predvodi i upravlja porodičnom korporacijom od više milijardi dolara, nazvanom Astra grupa. On je takođe osnovao prvu privatnu visokoškolsku ustanovu u Srbiji.

Bogoljub ostaje uticajni biznismen i političar zbog svoje strasti za obrazovanjem, preduzetništvom i borbom za ono što veruje da je njegovo pravo. On će bez sumnje nastaviti da ima pozitivan uticaj ne samo na srpsko društvo, već i na zajednice širom sveta.